How to Create a Logo with Corel Draw

This is the English version of Corel Draw Tutorial as shown HERE, that was written in Indonesian.

In this tutorial, we try to make a simple logo using Corel Draw X3. As an example we will create a logo KENTDesign.

Preparation :
a. Create a new document. Click File> New
To size up the documents, it’s all up to you (in accordance with needs)
b. On the Property Bar, change the units to cm

1. Create a rectangular box with 20 cm x 6.5 cm sized using the Rectangle Tool (you can simply press the F6 button)
Click on the rectangular object, set the size in the Property Bar.

2. Give color gradation as you like
3. Type K on the rectangular object. Use the existing font you have.
For example: fonts m-Ben Krush, red colored
4. Create a black outline effects using Interactive Contour Tool
Ket: If the tool is not visible, click the triangle button / sign in the bottom right corner of the tool that located just below the Text Tool (Signs Letter A), and select Interactive Contour Tool

Set the parameters on the Property Bar (Value added as needed)

Then separate the Contoured object with the source object. Select on the contoured object (black colored object) or select both of them by using selection area method (using the Pick Tool). Then click Arrange> Break Apart Contour Group. Or press Ctrl (don’t release before done) and press the letter K on the keyboard.

5. Next, give Bevel effect to the letter K (red colored letter)
Clicks: Effects> Bevel. Set the parameters as shown below.

It’s Fun, right …? Let’s continue….

To make the invisible plain, you can give gradation color effect on the object. This time as a practice we will use the Interactive Transparency Tool (it’s a bit complicated, huh, but it’ll let us know better tools in Corel Draw. OK ….?)
Well, back to step No. 4 once again. Select the object K in red colored letter. Create duplicate object by pressing Ctrl + C (Edit> Copy). Then create a new page by pressing the + sign in the bottom left corner of the work area. You also can press the right mouse click on the page line and select Insert Page After. Then press Ctrl + V (Edit> Paste)

Continue with step No. 5.

After that, make a copy of object on Page 2 to Page 1. Pick white color on the Fill color.
To give the gradation effect, we will use the Interactive Transparency Tool. This tool is one group with the Interactive Contour Tool. (Still do not remember …? If so, you can see in step no. 4, and select the Interactive Transparency Tool.

Make a selection of the objects that will make transparent. Click and drag the tool as you need. (can be from top to bottom, bottom to top, etc.). Now it looks better right?

6. Drop Shadow Effect
Select the K object that is black colored. Click the Interactive Drop Shadow Tool (One group with the Interactive Contour tool as seen on Step No.. 4)

Set the parameters as follows:
- Drop Shadow Opacity = 100
- Drop Shadow Feathering = 6
- Feathering Direction = Outside
- Tansparency Operation = Normal
- Drop Shadow Color = White

7. Type ENT letters behind the letter K. Set the size according to need. Give Contour and Bevel effect as shown in step no. 4 with your own parameter values. Or you can add a gradient effect with the Interactive Transparency tool as in step No.. 5.

8. For the finishing step, you can add some ornaments as shown in the sample project by drawing it yourself or take your picture collection. Or you can save the picture below. (click to enlarge, then right click on the image, select save image as, and save on your storage media).

OK Boss ….? Good luck….!
Next time we will try to make more fun n ‘cool design.
If you have any questions or some suggestion, please give em to us.

Creating Yahoo! Style Buttons

figure 6.4

This tutorial will show you how to create Yahoo! style buttons. Many people have written asking how these are done and I’ll be demonstrating the technique with all of the programs I write tutorials for. I used Corel DRAW! 7.0 for Windows for this technique. Some things may be done differently with other versions.

Sometimes it’s harder to create a certain look in a drawing program versus a paint program. This is not the case with these buttons, however. In fact, since these are done with a drawing program you can easily add certain features such as text that wraps around the button.

Begin by drawing a circle. Holding down the CTRL key while dragging the cursor will assure you of a circular rather than an elliptical (oval) shape.

Repeat the process drawing a smaller circle this time.

Use the Pick tool to marquee select both circles.

Choose Arrange, Align and Distribute and, in the Align and Distribute dialog box click on the “Center of Page” option. Click OK. You should have something like figure 6.1.

figure 6.1
figure 6.1

Select the Pick tool and click on the outer circle to select it.

Place the mouse over the Fill tool and hold down the left button until the flyout menu appears. Select the Fountain Fill Dialog icon. This will bring up the Fountain fill dialog box.

Set the Type to Linear and the Angle to -45%. Leave the Color Blend as Two color (the From: color should be black and the To: color should be white). Click OK and your image should resemble figiure 6.2.

figure 6.2
figure 6.2

Use the Pick tool to select the inner circle.

Bring up the Fountain Fill Dialog box again. This time set the Type to Radial, set the Horizontal Offset to -20 and the Vertical Offset to 20.

Left-click on the From: color. This will bring up a small menu of colors. Choose the color you want the button to be: I chose a dark blue. Click OK and you’ll have something like figure 6.3.

figure 6.3
figure 6.3

That’s it for the button. You can add text or clip-art images. I added a Yippee! icon I’ve been working on, placed some text in a circle over the top of the button, shrank it down, and saved it as the web-ready JPG you see in figure 6.4.

figure 6.4
figure 6.4

Make sure you keep a copy of the vector drawing i.e. save the image as a CDR file so you can go back and make changes easily later on.

Source : http://www.grafx-design.com

var addthis_pub=”arenadigitalstudio”;
Bookmark and Share

Creating a Sony Ericsson Logo – Tutorial

Kalau selama ini kita hanya punya Handphonenya atau cuma liat LOGOnya, mari kita buat sendiri LOGO Sony Ericsson dengan tangan kita sendiri dengan menggunakan Corel Draw bisa 11, 12, X3, X4

1. Seperti biasa buka corel > Ctrl+N
2. Buat satu lingkaran dan jangan lupa selalu tekan juga Ctrl + Shift agar lingkaran yg kita buat presisi dengan otomatis.

3. Setelah itu buat lagi satu lingkaran kecil dan letakan seperti pada gambar dibawah ini dan seleksi lalu Combine Ctrl + L

4. Kita buat lagi beberapa lingkaran karena unsur dari logo ini hampir keseluruhan adalah lingkaran. Buat lingkaran yg sama persis dengan lingkaran kedua tadi(copy)

5. Setelah itu kita ke langkah berikutnya. Buatlah 1 lingkaran kecil dan bentuk menjadi elips seperti dibawah ini

Lalu putar dan rekatkan seperti gambar dibawah ini

Kemudian gunakan Beizer Tool untuk membuat object seperti dibawah ini

Gunakan Shape Tool, seleksi semua Node dari object tersebut dan klik Convert Line To Curve


Setelah itu kita ubah object tadi sampai menjadi object pada gambar berikut

Lalu satukan object nomor 1 dan nomor 2 dengan menggunakan Weld

Setelah itu klik pada object 1 atau 2 tadi > tekan Shift dan klik object 3, lalu Trim(sebelah kanan Weld)Dan terbentuklah object baru seperti dibawah ini

Lalu gabungkan/satukan dengan object pertama yg kita buat. Tadi dan jadilah ujud dibawah ini

Beri warna 90% black lalu gunakan Interactive Fill Tool

Kemudian Hilangkan Outlinenya.

6. Bagian pertama selesai, lanjut gan…..
Kita buat lagi Lingkaran kecil dan besar(maaf mungkin saya tidak menyertakan ukuran dikarenakan untuk menghindari hal-hal yg tidak di inginkan..Hehehe…)Kira-kira seperti gambar dibawah ini

Object yang sudah jadi tadi hanya untuk acuan ukuran saja, jika sudah merasa pas dimohon dengan sangat untuk memisahkan object pertama dengan lingkaran-lingkaran baru tadi.

7. Beri warna hijau pada lingkaran kecil dan hijau juga pada lingkaran besar(pisahkan keduanya) kita mulai membuat object ke dua(lingkaran besar) seleksi lingkaran besar dan lalu klik Interactive Fill Tool pada Fill Type yang semula Preset ubahlah menjadi Conical dan buatlah sampai menjadi seperti gambar dibawah ini

Jika sudah, Copy object diatas tadi menjadi dua, object copy dari object tadi beri warna hitam pilih Interactive Transparency Tool dan ubah Transparency Type menjadi Radial lalu edit transparency dengan tool dibawah ini yang dikotak merah


Setelah itu akan muncul jendela sperti dibawah ini


Jangan lupa pilih Custom, lalu tambahkan Node pada kotak merah diatas dengan cara meng-klik dua kali, tambahkan 2 node satu beri warna putih satu hitam lalu klik OK.

Arange sendiri sampai menjadi seperti gambar di atas, saleksi kedua object kedua ini lalu tekan C dan E pada keyboard dan jadilah rupa dibawah ini.

Object kedua selesai, masuk pada object berikutnya.

8. Seleksi ingkaran kecil tadi, pilih Interactive Fill Tool dan ubah Fill Type menjadi Radial lagi lalu Edit Fill pilih Custom dan tambahkan dua node

Node 1 beri warna hitam, Node 2 = Hitam, Node 3 = Hijau dam Node 4 = Putih, lalu klik OK.
Setelah itu mari kita utak-atik sampai menjadi seperti gambar dibawah ini

Dan object ketiga pun telah selesai.

9. Berikutnya kita gabungkan ketiga object tersebut menjadi seperti gambar dibawah

10. Tearkhir kita gunakan lagi Bezier Tool dan buat object seperti pada gambar dibawah ini(kebanyakan pakai kata “Seperti gambar dibawah ini ya?? Biar deh, gak tau lg musti pake kalimat apa… Hee…)

Wah terlihat tidak ya? Lalu gunakan Shape Tool lagi dan langkahnya seperti pada awal tadi
sampai menjadi gambar ini

Hasilnya adalah yang berwarna kuning diatas, berilah warna hijau object hasil Trim tadi lalu pilih Interactive Fill Tool lagi dan ubah sampai menjadi seperti pada gambar dibawah ini (lagi???)

Tambah kan 3 lingkaran kecil yg berjajar seperti gambar dibawah ini


Group-kan semua object karena sudah selesai logo tadi, tinggal bagaimana kreasi kita, mau ditambah apa juga terserah kita, ini imajinasi kita bukan mereka(hehe…)

Hasil dari Tutorial diatas



Selamat mencoba, semoga berhasil gan…..
tangqiu……

var addthis_pub=”arenadigitalstudio”;
Bookmark and Share

Invisible Text dengan Corel Draw

LANGKAH – LANGKAHNYA:
1. First step yang pasti buka Corel, lalu Ctrl+N buat new blank page…
2. Ok pasti semua udah pada bisa impor image kan? Saya pakai image diatas ya karena keren aja ( :lol: )
3. Langkah berikutnya kita buat text sesuka hati deh!! misalnya “Demonation” seperti gambar dibawah ini, warnai putih agar terlihat jelas(sebenarnya gak ngaruh banyak)

4. Copy image beserta text diatas tadi menjadi dua seperti gambar dibawah ini

5. Lalu transparankan text yang berada pada image kanan dengan mengklik color box paling atas diatas warna hitam (saya yakin anda semua sudah tau..hehe..) lalu klik kanan pada warna merah dan text tersebut akan terlihat outline-nya saja seperti berikut
Hasil sementara:

6. Setelah itu group-kan(Ctrl+G) image dan text (sebelah kanan) tersebut

7. Seleksi image kanan tadi lalu klik Effect > Power Clip > Place Inside Container…

8. Lalu klik-kan tanda panah besar itu pada text bagian kiri dan alu terciptalah gambar seperti dibawah ini (halah…)

9. Setelah itu tekan tombol Ctrl pada keyboard kalian dan klik tex tersebut, maka contents didalamnya akan terlihat

10. Nhah… Disana akan terlihat contents yang kita masukan tadi, tinggal kita mengepaskan text pada gambar tersebut dengan text yang berada diluar seperti pada gambar dibawah ini.(Terlihat gak ya?…)

11. Setelah kira-kira pas, Ungroup-kan(Ctrl+U) image tersebut dan Del textnya, lalu tekan tombol Ctrl lagi dan klik diluar object maka kalian akan berada diluar contents tadi, dan kalian akan melihat image menjadi seperti gambar dibawah ini

12. Selanjutnya, seleksi text tersebut lalu klik kanan pada warna transparan di color box, dan text itu seperti tidak kelihatan, sekarang tinggal menambah Drop Shadow-nya

13. Seleksi text tersebut lalu klik pada tool bar Blend Tool > Drop Shadow

14. Lalu di atas akan muncul Property Bar : Interactive Drop Shadow lalu di submenu yang bertuliskan preset… Gantilah dengan Small Glow

Seperti gambar diatas, setelah itu ubahlah Opacity-nya menjadi 100 dan Feathering-nya 10 dan lalu ubah Feathering Direction-nya menjadi Outside seperti gambar dibawah ini

Setelah itu text akan terlihat jelas…

15. Nhah agar menjadi lebih keren Ubah Transparency Operation-nya dari Normal menjadi Add seperti gambar dibawah ini

Udah deh…

17. Langsung saja Export (Ctrl+E) jadi JPG bitmap, urusan Export mengexport kalau ada yang belum tau dapat ditanyakan kepada Administrator atau penulis lain atau saya sendiri (hehehe…)

Hasilnya:

Terimakasih, semoga bermanpaat…selamat mencoba…

Source : http://www.ilmugrafis.com

var addthis_pub=”arenadigitalstudio”;
Bookmark and Share

Coffee Cup Animation with Corel Draw

This is an easy animation you can do with CorelDRAW®. This tutorial uses CorelDRAW 8 or 9 to create the frames and Adobe® ImageReady™ to animate them. For those who don’t have ImageReady, you can use any other animation program to make the animated GIF (click here for Royal E. Frazier’s software page). For this tutorial, you also need the clip art image COFFEET.CDR (in the Food/Drinks folder of the CorelDRAW 8 or 9 clipart collection) or COFFEET.CCX (in the Food4 folder of the ccx clipart in one of the Corel Gallery collections available commercially). You can probably find this image in most any Corel clipart collection or substitute one of your own.

1. First, startup CorelDRAW and open the file.
Next, click the “Landscape” button on the toolbar to switch the page orientation. This will give us enough room to make the frames.

2. Select the object group and drag it to the left of the page.

3. Your workspace should look something like the one below.

4. We need to modify some of the objects so while the group is still selected, click Arrange > Ungroup.

5. Now the drawing will appear as separate objects.

6. Next, click the Rectangle Tool and drag a rectangle around the coffee cup. This will provide a common frame of reference for each frame so they will align with each other when they are assembled.

Tip: Creating a rectangle as a common frame of reference for each image is a standard way to make frames for animations. Do this whether you keep the rectangle in the finished animation or get rid of it by cropping it out.

7. The rectangle will still be selected after you draw it.


var addthis_pub=”arenadigitalstudio”;
Bookmark and Share

Membuat efek Teks 3 Dimensi dengan Corel Draw

Pada tutorial kali ini kita akan mencoba berlatih membuat tulisan dengan memberikan efek 3 dimensi. Memang masih sederhana dan hasilnya tidak seperti menggunakan sofware pengolah 3 Dimensi. Tapi paling tidak, untuk beberapa kasus, perlu juga mempelajarinya. Apalagi dalam Corel Draw tersedia menu untuk membuatnya. OK langsung saja. Oh ya, buat master-master graphic designer, mohon koreksinya bila ada yang salah dalam tutorial ini. Makasih.

Langkah 1

Buat tulisan pada dokumen baru dan convert text tadi (tekan ctrl+Q)

Langkah 2

Pilih EXTRUDE tool dalam Menu Toolbox

Langkah 3

Buatlah efek 3D menggunakan Interactive Extrude Tool dengan menggerakkan pointer mouse anda.

Langkah 4

Pada Property Bar, klik pada icon Extrude Rotation. Anda bisa memutar sesuai keinginan. Jika anda kurang puas, anda bisa menentukan nilai perputarannya dengan menekan tombol yang berada di sebelah kanan bawah angka 3

Langkah 5

Pilih Pick Tool, arahkan pointer mouse anda pada background teks warna hitam, klik kanan mouse dan pilih Break Extrude Group Apart. Lalu pilih semua obyek tadi dan tekan Ctrl+G untuk membuatnya menjadi satu group.

Langkah 6

Kembali ke Toolbox dan pilih Interactive Envelope Tool

Langkah 7

Buat seleksi pada teks, tempatkan pointer mouse di awal teks tadi, tekan tombol Shift sambil menggeser mouse ke atas atau ke bawah.

Langkah 8

Kembali ke Toolbox. Pada tombol Fill, tekan dan tahan sebentar, lalu pilih Fountain Fill Dialog (tekan F11)

Langkah 9

Pada dialog box Fountain fill, pilih Custom. Klik pada titik paling kiri (titik awal) lalu pilih warnanya pada jendela warna di sebelah kanan pda dialog box Fountain fill. Klik titik paling kanan, lalu pilih juga warnanya sesuai keinginan anda. Anda bisa menambahkan beberapa variasi warna dengan double klik pada area antara titik paling kiri dan titik paling kanan (jika ingin membatalkannya, double klik pada titik warna yang anda inginkan). Untuk mengatur jaraknya, geser ke kiri atau ke kanan.

Langkah 10

Pada latihan kali ini, kita memakai 3 jenis warna. Pertama adalah biru muda, kedua putih, ketiga biru, dan yang terakhir adalah putih lagi. Buat sama pengaturan jarak warna tadi seperti pada gambar.

Langkah 11

Ulangi langkah yang sama untuk obyek background 3D teks tadi (yang warna hitam), dengan perpaduan warna dari Hitam, Biru, Hitam, Hitam, lalu putih.

Langkah 12

Buat kotak sebagai alas dari obyek 3D teks tadi dengan Rectangle Tool. Letakkan alasnya di belakang obyek teks 3D tadi (tekan Ctrl+PageDown)

Langkah 13

Buka menu Fountain fill, pilih Custom. Pilih Conical, Angle 90.0;
Atur warnanya : 50% black- white-10%black-white

Langkah 14

Seleksi teks 3D tadi, lalu pada menu Toolbox, pilih Interactive Drop Shadow Tool untuk membuat bayangan.

Langkah 15

Klik pada obyek teks 3D, geser ke bawah hingga kira-kira seperti tampak pada gambar berikut :

Langkah 16

Letakkan pointer mouse pada obyek bayangan, klik kanan, lalu pilih Break Drop Shadow group apart. (Untuk memisahkan obyek bayangan dari obyek pembentuknya).

Langkah 17

Klik dua kali pada obyek bayangan maka akan muncul menu rotasi. Pilih tanda panah melengkung, lalu geser ke arah kiri bawah atau kanan atas. Letakkan obyek bayangan hingga berada tepat seperti pada gambar.

Jadilah ..!!

Photoshop : Mengubah wajah menjadi karakter anime / manga

sandra dewi foto anime

Hei hei hei, kali ini saya mau bagi-bagi tutorial, gmn caranya ngerubah
foto seseorang jadi berwajah anime atau manga gitu. Gampang koq caranya, dan bakal saya jelasin sedetail-detailnya.
Yang penting kita tahu intinya bahwa kalau wajah anime itu ciri-cirinya mata belo, dagu runcing, hidung sama mulut kecil. Nah, sekarang tinggal bikin aja deh obyek foto kita punya wajah yang sama kayak karakter anime itu.
ok, untuk contohnya saya pakai fotonya mbak sandra dewi yang ca’em itu loh

(hehe, ijin pakai fotonya yah mbak sandra, saya jangan dituntut :D )

1. Buka dong gambar foto pujaan hati saya si mbak sandra dewi yang cakep banget itu.
2. Abis itu tekan tombol M untuk memilih Marquee tool, trus seleksi area hidung mbak sandra dewi yang mancung dan mungil itu, hehe
3. Tekan CTRL + C trus CTRL + V biar bisa dikopi dan disalin gambar hidung mungil mbak sandra itu,
nah sekarang pasti ada layer baru yang namanya “layer 1″ isinya salinan dari hidung mungil mbak sandra dewi
4. Trus pindahin dulu area kerja kita ke layer “background”, abis itu lakukan hal yang sama (Seleksi, kopi, dan salin) pada daerah mulut mbak sandra.
udah belum ?? kalo udah harusnya ada layer baru yang namanya “layer 2″ yang isinya hasil salinan dari mulut mbak sandra dewi kita tercinta.
(sampai sini, hidden layer 1 dan layer 2 biar gak ganggu kerja kita)

5. Nah, pindahin area kerja kita ke layer “background” lagi. Trus pilih menu Filter >> Liquify.
6. Pilih Forward warp tool atau bisa juga tekan tombol W untuk memilihnya, trus atur pilihannya kayak gambar disamping ini.
7. Abis itu, kita tarik deh bentuk dagu mbak sandra dewi biar agak meruncing sedikit biar mirip sama karakter-karakter di anime atau manga.
8. Udah gitu, sekarang kita buat belo matanya mbak Sandra dewi, caranya pilih Bloat Tools atau bisa juga tekan B untuk memilih tool tersebut. Atur pilihannya seperti gambar disamping.
9. Nah sekarang arahin ke matanya mbak Sandra dewi trus klik beberapa kali. Abis itu pilih lagi Forward warp tool trus tarik lagi matanya mbak Sandra dewi biar agak kebawah jadi kayak gambar disamping ini.

10. Nah, sekarang kita pilih dodge tool untuk mutihin mukanya mbak Sandra dewi (walaupun sebenernya udah cukup putih) biar kelihatan kayak muka boneka, trus sapukan diatas wajah mbak Sandra dewi sampai kelihatan cukup putih seputih muka Barbie.. hehe, oh iya kalo mau, badannya sekalian juga gak apa-apa malah lebih bagus jadi kelihatan kayak anime beneran.
11. Sekarang kita pindahin area kerja ke “layer 1” dimana ada gambar salinan dari hidung mbak Sandra, activate layernya yang tadinya di-hidden jadi kelihatan, nah abis itu pilih edit >> Free transform atau bisa memilihnya dengan menekan CTRL + T. Abis itu kita kecilin sedikit ukuran hidung mbak Sandra dewi.
12. Trus kita ke “Layer 2” dimana ada gambar salinan mulut mungil mbak Sandra, hehe abis itu kita lakukan hal yang sama persis, bener-bener sama persis cuma mau ngecilin ukuran hidung mbak sandra. Kalo udah harusnya gambarnya kayak gambar disamping.
(nah sampai sini pasti ada bagian yang kurang enak kan ?? tuh di bagian hidung sama mulut ada gambar dari mulutnya yang masih belum kita kecilin ??) Pergi ke masing-masing layer (mulut dan hidung) untuk menghilangkan area selain area hidung dan mulut. Dihapus bagian tersebut dengan tool eraser.
13.Setelah itu, samakan warna kulit wajah dengan warna kulit hidung, dengan menggunakan Dodge tool.

14. untuk menghilangkan background dari mulut dan hidung mbak Sandra dewi yang dulu, kita pindah ke area kerja layer “Background” trus pilih Healing brush tool, pilih daerah wajah yang putih trus tekan ALT + Klik di daerah tersebut, hal ini berguna untuk mengkopi daerah tersebut untuk menutupi bagian mulut dan hidung yang terdahulu.
15. abis itu tinggal sapukan di daerah yang mau kita perbaiki. Untuk memperhalus bisa digunakan juga Blur tool, supaya hasilnya lebih maksimal.
(sampai sini udah lumayan bagus kan hasilnya ?? sekarang kalo mau ditambahin make up kita bisa tambahin make up deh, kan biasanya karakter anime pipinya kemerahan gitu kan ??)
16. klik icon “create new layer” untuk membuat layer baru. Maka akan tercipta layer baru yang namanya “layer 3” kan ??
17. Pilih Brush tool ganti warnanya jadi warna pink, trus sapukan diatas pipi mbak Sandra.
18. Trus pilih menu Filter >> Blur >> Gaussian blur dan atur radius = 10.0 pixels. Lalu hasil tampilannya foto mbak Sandra harusnya jadi makin merona kayak gambar disamping.
19. Nah yang terakhir (fyuuh finnaly..) tinggal kita ubah opacity “layer 3” menjadi 45%.
20. Selesai deh.. gimana gampang kan ?? kayak biasa kalau ada yang susah atau gimana, langsung Tanya aja yah ??

Silahkan dicoba!

oleh : sangdedi
Sumber : http://klikbelajar.com



var addthis_pub=”arenadigitalstudio”;
Bookmark and Share

Membuat Bola Billiard Dengan Corel Draw

Buat yang doyan maen billiard nech ada tutorial na cara bikin bola yang sering kamu sodok he…he….he…., bikin na pake corel bro…


Buka corel draw na tyuz File > New
Bikin bola na pake Elipse Tool

Lalu mulailah bikin Lingkaran na…
Tips: Tekan dan tahan tombol [ctrl] agar lingkaran yang dibuat simetris

Klik Fill Tool > Fountain Fill Dialog

Rekomendasi Setting seperti ini:

Hasil na:

Setelah itu, buat lingkaran dengan warna putih di tengah linkaran besar Seperti ini:

Lalu beri angka 8 pake teks tool (terserah kamu tapi disini karena warna na hitam ya pake angka 8 aza)

Udah jadi? Belum…
Sekarang kita berikan efek mengkilat agar terkesan 3 dimensi
Cara na Buat lingkaran seperti gambar di bawah:

Setelah itu gunakan efek transparansi gambar. Klik Interactive Transparency Tool

dan hasil na seperti ini:

….??? apa ya yang kurang…
Ya bayangan… sekarang tinggal kita beri bayangan agar terkesan seperti nyata…

Klik Interactive Drop Shadow Tool

Hasil na:

Udah hampir jadi…

Tinggal polesan akhir / Finishing Touch…

Cara na:
Blok semua gambar lalu masuk ke “No Outline”

Dan inilah hasil akhir na

Selamat bersodok ria…



var addthis_pub=”arenadigitalstudio”;
Bookmark and Share

Creating Animated Logos with Corel DRAW!

Animated GIFs

figure 9.6

This tutorial will demonstrate how you can create an Animated GIF logo. I used Corel DRAW! 7.0 for Windows for this technique. Some things may be done differently with other versions.

I’ll be the first to admit that I’m probably the last person to jump on the “Animated GIF” bandwagon. To be honest, I didn’t really see the potential for animated GIFs. Most of the early images I saw were kind of cheesy. On top of that, I prefer keeping my images’ download time to a minimum, and animated GIFs can get rather large very quickly.

Recently, though, I’ve seen the light. Done right, animated GIFs can be pretty cool. And, with today’s GIF animation software, animated image file size can be kept quite reasonable. Animated GIFs can be real attention-getters on banner ads, can really add to the appeal of a static logo, and they can certainly add some pizzazz to a web page.

Animated 3D text has become so popular on the web, in fact, that there are now several dedicated programs available for you to choose from. These programs, produced by software companies such as Xara and Ulead, make the creation of animated 3D text as simple as point-and-click.

What if you need to do more than animate simple text? Normally you might think of resorting to a dedicated 3D-rendering program. These programs can be expensive, though, and they often have pretty steep learning curves. So what can you do? Well, you can use Corel DRAW! to create the frames for your animated masterpiece. That’s right! Corel DRAW! has all the features necessary to help you create a 3D animated logo.

Here’s how you can use the extrusion features to give depth to, light, and spin your creation…

Open a new graphic in Corel DRAW! (I’m using version 7, but the method should translate well to other versions).

I’ll be creating a simple logo using the first letters of GrafX Design, my design company.

First I entered the text using the Text tool. I then selected the text by clicking on the Pick tool. This enabled me to change the font and the size of the text. I chose Braggadocio at 72 points.

Because I didn’t want to create just simple text, but rather I wanted a logo, I decided to cut the text out of a simple oval shape. To do that, I selected the Ellipse tool and dragged an oval shape around the text.

To line these elements up, marquee-select them all with the Pick tool and choose Arrange, Align and Distribute. In the Align and distribute dialog box, check Center of Page and click OK.

With the elements still selected, click the Combine button on the property bar. This will combine, or cutout, the text from the oval.

You can change the color of the oval logo by left-clicking a color on the color palette. I choose a light blue color (see figure 9.1).


figure 9.1
figure 9.1

Now that the logo design is complete (as simple as it is), it’s time to extrude the image, light it, and start creating the separate frames you’ll need in order to complete the animation.

Choose Effects, Extrude to bring up the Extrude dialog box (see figure 9.2). This is where you’ll do most of the work needed to create the frames of your spinning animation.


figure 9.2
figure 9.2

In this dialog box you’ll see 5 tabs. The first three, Extrude, Rotate, and Lighting are the ones you’ll need to use to create the frames for your animation.

The first thing you should do is extrude the logo. This process gives your logo some depth, i.e. it adds the 3rd dimension to your image.

Click on the first tab if it’s not already active. You can now set the basic shape, viewpoint, and depth of your image. I set the shape to “Small Back,” the viewpoint to “VP Locked To Object,” and the depth to 2.0. You can play around with the various choices until you get the look you’re after. When you’re done, click Apply.

The next thing you will do is create the lighting.

Click the third tab. Turn on the first light by clicking the first lightbulb icon (or Light switch 1).

You can now position the light by dragging the small black icon around the 3D grid. You must place the icon on an intersection. I chose the upper-right corner. Once you’ve chosen the position for your light, click Apply.

At this point you won’t really see much difference in your image. It’s coming, though.

Click on the 2nd tab. This option enables you to rotate the logo in 3D space. You’ll notice the Corel symbol that’s visible in the middle of the dialog box (see figure 9.3).


figure 9.3
figure 9.3

This symbol can be dragged around with the mouse, and its position will correspond to the position of your image in 3D space once you click Apply. Changing the position in this manner is a lot of fun. However, you’ll need to be more exacting when creating your frames. Below and to the right of the Corel symbol is a small, bent-cornered, rectangular icon. Clicking on this icon will replace the Corel symbol with a set of coordinates, or rotation values. The first controls the rotation about the x-axis, the second about the y-axis and the third about the z-axis. Because I’ll be spinning my logo around the y-axis, I’ll only need to change the values for number 2.

Before you start to apply the rotation values you should save the first frame. Obviously the first frame doesn’t need to be rotated.

Before saving the first frame, though, create a white (or some other color, if you prefer) bounding box around your logo image. You’ll need to do this because of the way Corel DRAW! saves an image. When Corel DRAW! saves an image it doesn’t keep all of the white space you see around the onscreen representation. Instead, all of that white space is cropped off. It’s best to have all of the frames of your animation the same size, and adding the bounding box will assure that this is the case.

Select the Rectangle tool and draw a box around your image. It doesn’t have to be much bigger than the image but it should give you a little extra elbowroom.

On the color palette, left-click the color that you want the box to be. This hides your logo, of course. Press CTRL-Page Down until the box moves to the back and your logo is again visible.

To center everything again, marquee-select all of the objects and then select Arrange, Align and Distribute. Place a check mark in the Center of Page box and click OK.

To save the first frame of your animation, choose File, Export. In the Export dialog box, choose a folder in which to store the image, give your file a name, and choose a file type. I like to use the BMP file format, (because it’s 24-bit and it’s a format most animation programs recognize) and let the animation program handle the palette. I also like to name the frames in sequence. I started this sequence as GD00.BMP.

Click Export to bring up the Bitmap Export dialog box.

Set the colors to 16 Million Colors. Set the Size to Custom and place a checkmark in the Maintain Aspect Ratio box. You can leave the Resolution at anywhere from 72 dpi to 96 dpi because the animation is intended for screen viewing. I always like to set Anti-aliasing to Super-sampling. Once you have entered all of the settings, click OK to save the image.

Now you’re ready to rotate the logo.

By adding the bounding box you de-selected the logo. Simply use the Pick tool to re-select the logo.

Back at the Extrude dialog box, click Edit and enter 10 in the 2nd spin control. Click Apply to apply the rotation. You could rotate the logo by a value of 1 rather than 10 each time, and this would result in an extremely smooth animation. However, it would also result in an unacceptably large final file size.

The 2nd frame (see figure 9.4) is ready to be saved. Not so bad, eh?


figure 9.4
figure 9.4

Choose File, Export and name the second frame. I named mine GD01.BMP. You’ll need to select the Maintain Aspect Ratio and Super-sampling boxes again.

That completes the 2nd frame.

Back at the Export dialog box, click Edit and enter 20 in the 2nd spin control. Export this frame.

Continue on until you hit the value 70. You’ll notice that the image is now at 90 degrees (see figure 9.5).


figure 9.5
figure 9.5

This occurs because Corel DRAW uses the values -100 to 100 for the rotation values and not, as you might expect, 0-360 degrees.

After saving the frame with the value at 70, start back down using negative values. Start with -60, then -50, etc, until you hit -10. Although, technically, using these values won’t spin the logo so that you see the back of it, using these numbers will give your animation the appearance of spinning 360 degrees around the y-axis.

You should now have 14 frames numbering 00 through 13. You’re ready to animate your logo!

It’s time to fire up your animation program. I’m currently using Ulead’s GIF Animator. I like it because it’s relatively easy to use-it offers animation and optimization wizards, has good palette control, and accepts a fairly wide range of file formats.

After opening GIF Animator, I created the final animation, which can be seen below. Because the wizards work so well, I simply chose to use all of the defaults.

When the animation program opens, it offers you a chance to use the Animation Wizard. This wizard enables you to Add Images/Videos. From this first dialog box, you can add the images, or frames of your animation. Simply point to the folder where you stored the separate frames. There’s a small quirk, though. The frames will not be in sequence unless you follow this simple rule: Choose the last file in the sequence and then, while holding down the shift key, click on the first filename in the sequence. Click OPEN. You can click through the remaining choices by choosing Next each time. The one place you might want to stray from the default is the Frame Duration. I like my animations to run more quickly than the default and usually choose 10/100’s of a second rather than the 25/100’s. In the last dialog box, choose Finish to close the wizard.

To see how your animation will appear, click on the Start Preview button. You’ll see your animation for the first time. Pretty cool, eh?

If everything looks okay, you can choose File, Optimization Wizard. Again, you should be able to just let the wizard do its thing. My final, optimized, spinning logo weighs in at a pretty good 11K. If you’re not happy with the final result, re-run the wizard and tweak some of the settings. Some of the biggest savings can be achieved by lowering the color depth. I saved the logo with 64 colors, but I probably could have gone lower without sacrificing too much of the image’s quality. You should spend a little time getting to know the animation software. Most of the packages I’ve tried are fairly easy to use and come with pretty extensive online help.

That’s it. I invite you to play around with some text and some different shapes in Corel DRAW!. Try adding a bevel (use the last tab in the Extrude dialog box), or adding a second and third light, etc. Extrude your images to different depths and try filling them with textures as well as solid colors. Pretty soon you’ll be wowing the visitors at your web site with all manner of spinning and moving logos and buttons.


figure 9.6
figure 9.6

NOTE: If you’d like more information on creating animated GIFs visit our Animated GIF pages.

That’s it…. Be sure to check out some of our other Corel DRAW! tutorials.



var addthis_pub=”arenadigitalstudio”;
Bookmark and Share

Creating Contoured Text with Corel DRAW!

This tutorial will show you how to create Contoured Text in Corel DRAW! I used Corel DRAW! 7.0 for Windows. Some things may be done differently with other versions.

figure 3.6

I’ve had a number of people write and ask how the title on the Corel DRAW! box is done. You know the look. It has black text surrounded by a gold gradient. The process is quite simple and, using it, you can achieve some really cool effects.

Open a new graphic. Choose the Text tool and enter some text. I used the Bedrock font at 200 points (see figure 3.1).


figure 3.1
figure 3.1

Choose Effects, Contour which will bring up the Contour roll-up (see figure 3.2).


figure 3.2
figure 3.2

Choose a color for the outline and the fill of the contour. Use a color for the fill that’s different than the color of the text. This will make it easier to select the contour object later.

Choose the other tab in the contour roll-up and set the type to outside, the offset to 0.07 and the steps to 1.

Select the Pick tool to highlight the text and activate the Apply button in the contour roll-up.

Click Apply. This will give you an outline, or contour, around the text (see figure 3.3).


figure 3.3
figure 3.3

Choose Arrange, Separate. This will break the contour away from the text and enable you to apply effects directly to the contour object.

De-select the text by left-clicking outside of the current selection.

Select the contour by left-clicking on it with the Pick tool.

NOTE: If you have trouble selecting the contour and find that you keep selecting the text, send the text to the back after selecting it. This will make selecting the contour much easier. You can move the contour to the back after selecting it.

With the contour selected it’s time to lay some effects on it.

Click the Fill tool icon and select the Fountain Fill Dialog option. This will bring up the Fountain Fill Dialog box (see figure 3.4)


figure 3.4
figure 3.4

Set the left end point to a pastel blue and add another white point and a brown point next to each other somewhere towards the middle. Set the Angle to -90.0 degrees. Click OK.

You should now have something like figure 3.5.


figure 3.5
figure 3.5

You can add a border around the contour by selecting the Outline tool and selecting a size for the outline. I chose a slim outline as seen in figure 3.6.


figure 3.6
figure 3.6

You can apply many different effects this way, including the gold outline seen on the Corel DRAW! box.

Figure 3.7 demonstrates a bitmap fill applied to the text.


figure 3.7
figure 3.7

Play around with this and see what you can come up with and, above all, have fun.

Export the final image as a web-ready JPG or GIF and make sure you keep a copy of the vector drawing i.e. save the image as a CDR file so you can go back and make changes easily later on.

That’s it…. Be sure to check out some of our other Corel DRAW! tutorials.



var addthis_pub=”arenadigitalstudio”;
Bookmark and Share

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.